Waar op letten bij aanschaf boxspring

De boxspring, tegenwoordig niet meer weg te denken uit de slaapkamer. De afgelopen jaren is de populariteit van de boxspring in de slaapkamer enorm gestegen. Eerder werd dit bed al gebruikt in luxe hotels. Iedereen die voor een nieuw bed kijkt, stapt over op een boxspring. Wat zijn nu de punten waar jij op moet letten bij het aanschaffen van een boxspring.

Een boxspring (springveer bed) is letterlijk vertaald een bak met veren. Dit klinkt heel simpel, maar er zijn diverse variaties en additionele toevoegingen waardoor jij snel het overzicht kan kwijtraken. In dit artikel beginnen wij bij de basis. 

Basis benodigdheden bij het kopen van een boxspring

De basisbenodigdheden van een boxspring zijn opgedeeld in twee onderdelen, de boxspring zelf en het matras.

Boxspring

De boxspring is als het ware een bak met veren met een luxe uitstraling door de bekleding. Je kunt kiezen uit twee verschillende soorten veren. De bonellveer en de pocketveer. Waar zit nu het verschil.

Bonellvering vs pocketvering

De bonellveer is de goedkoopste variant van de twee. De voordeel van dit type veer is dat het goed ventileert en vaak erg voordelig zijn. Nadeel van bonellvering is dat de veren aan elkaar verbonden zijn, hierdoor kunnen de veren niet apart bewegen en wordt de druk minder goed verdeeld. Dit resulteert dat je het gevoel hebt op een trampoline te liggen. Daarnaast is een veelgehoorde klacht dat er snel drukpunten ontstaan wat oncomfortabel aanvoelt.

De pocketveer is de duurdere variant van de twee. De voordelen van dit type vering is dat deze onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, wat de drukverdeling bevordert. Hierdoor ontstaan er niet snel drukpunten en profiteer je van een gelijkmatig comfortabel gevoel. Pocketvering staan ook bekend om hun erg goede ventilatie. Pocketvering wordt gemaakt van duurzame materialen, waardoor de levensduur langer is dan dat van bonellvering. 

Advies: De beste keus is een pocketvering boxspring. Dit is een comfortabelere en duurzamere optie tegenover de bonellvering. Ga je meer voor een budget optie, adviseren wij om een bonellvering boxspring te nemen, maar wel een matras dat goede ondersteuning biedt. 

Let op: in sommige gevallen bestaan er ook boxsprings zonder veren, maar is er een harde plaat verwerkt in een boxspring. De boxspring hoort goede ondersteuning te bieden aan het matras. Een harde plaat levert daar geen bijdrage aan en raden wij af!

Variaties boxspring

De boxspring is verkrijgbaar in een vlakke uitvoering en een (elektrisch) verstelbare uitvoering. De vlakke uitvoering is afdoende als je enkel slaapt op de boxspring. Gebruik je de boxspring ook tijdens het lezen, televisie kijken of zit je regelmatig in bed kan een elektrische boxspring je net die luxe en comfort geven. Hier zit wel een meerprijs aan vast. 

Naast de lengte en breedte van de boxspring zijn er ook verschillende hoogtes verkrijgbaar. Een hogere boxspring heeft als voordeel dat je makkelijker je bed in- en uit kunt stappen. Buitenom de uitstraling en aanzicht is er inhoudelijk niets anders aan een hogere boxspring. 

Matras

Het belangrijkste onderdeel van de boxspring is en blijft het matras. Een matras is verantwoordelijk voor 80% van jouw slaapcomfort. Het is dus belangrijk hier goed te investeren. Maar wat maakt nu een matras tot een goed matras. Om dit te bepalen spelen allerlei factoren een rol. Kenmerken zoals warmte-isolatie, vochtafvoer en de drukverdeling zijn belangrijk om te bepalen welk matras goed voor jouw lichaam is. Daarnaast heeft iedereen nog persoonlijke wensen. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

  • Wat is je lengte? 

Mensen die langer zijn dan 180 cm raden wij aan om een matras (en boxspring) van 220 cm lang te kiezen. De standaard lengte is 200 cm.

  • Wat is je gewicht? 

Het is de bedoeling dat je lichaam goed ondersteund wordt door je matras. Niet ieder materiaal heeft goede ondersteunende eigenschappen. Pocketveren en koudschuim zijn materialen die een stevige ondersteuning bieden. 

  • Heb je pijnklachten?

Na een nacht slapen hoor je fit en zonder pijn uit bed te stappen. Ervaar je echter huidig pijn bij het opstaan, is het extra belangrijk om te letten op de ondersteunende eigenschappen van het matras. Ook je slaaphouding kan hier een belangrijke rol in spelen. Voor een rug-, zij- en buikslaper worden verschillende matrassen geadviseerd. 

  • De ventilatie

Wist je dat je per nacht ongeveer 1/3  liter transpiratievocht verliest? Let bij het aanschaffen van een matras altijd of het matras het vocht goed afvoert zodat het buiten het matras kan verdampen. Dit bevordert de duurzaamheid van het matras. 

  • Heb je het warm of koud in bed?

Wanneer je het snel warm hebt in bed raden wij aan om een matras te nemen met goede ventilerende eigenschappen, zoals pocketvering matrassen hebben. Heb jij het juist snel koud in bed? Dan zijn latex en traagschuim matrassen een optie voor jou. Deze matrassen ventileren minder goed waardoor warmte langer vastgehouden wordt. 

  • Heb je last van allergieën?

Matrassen waar wol in verwerkt zit zijn vaak niet aan te raden voor als je last hebt van veel voorkomende allergieën. Let er altijd op of de matrassen speciaal behandeld zijn tegen huisstofmijt. Daarnaast zijn er ook speciale anti-huisstofmijt hoeslakens en moltons. 

  • Wat is je postuur

Het postuur van je lichaam is belangrijk voor de breedte van het matras. Heb je een normaal postuur, dan is de standaardmaat van 90 cm vaak afdoende. Ben je wat breder gebouwd, dan ligt een matras van 100 cm comfortabeler.

Verschillende soorten matrassen

Er bestaan diverse soorten matrassen met ieder een ander materiaal. Ieder soort matras heeft zijn eigen eigenschappen, prijskaartje en voor- en nadelen. Hieronder nemen wij kort door wat de eigenschappen zijn per type matras.

Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen zijn de meest verkochte type matrassen in Nederland. Dit heeft het matras te danken aan het optimale comfort. De veren in het matras bewegen onafhankelijk van elkaar waardoor het lichaamsgewicht goed verdeeld wordt en je lichaam de juiste houding aanneemt. Door de open structuur van het matras ventileert een pocketveermatras goed. Dit matras is ideaal als je het warm hebt in bed en/of veel transpireert. 

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van dit matras heeft een gesloten structuur. Hierdoor houdt het matras warmte en vocht vast. Dit is positief voor mensen die het snel koud hebben. Dit matras wordt veel gebruikt voor kinderen. Volwassenen boven de 80 kilo wordt het niet aangeraden om dit matras te nemen. De duurzaamheid van dit matras is niet optimaal.

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras is een zeer populaire keuze aangezien het slaapcomfort en duurzaamheid optimaal is. Koudschuim matras is optimaal voor mensen die het snel warm hebben in bed, door de open celstructuur van dit matras ventileert het uitstekend en vocht wordt goed afgevoerd. Koudschuim matrassen worden gekenmerkt door blijvende veerkracht en het uitblijven van kuilvorming. Hierdoor is dit type matras geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht.

Traagschuim matrassen

Een traagschuim matras kenmerkt zich door de manier waarop druk verdeeld wordt. Dit matras is uitermate geschikt voor mensen met gevoelige spieren en/of gewrichten. Traagschuim matrassen vormen zich volledig naar de contouren van jouw lichaam. Hierdoor ontstaat er minimale druk op je lichaam en worden buitenom je spieren en gewrichten ook je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Dit matras is ook uiterst geschikt voor mensen die het ‘s nachts snel koud hebben. Traagschuim houdt warmte goed vast.

Gel matrassen

Vaak bestaat een gel matras niet volledig uit gel. Vaak is de afdeklaag van schuimgel met daaronder een kern van pocketveren. Dankzij de gel voelt het matras zachter en soepeler aan dan bijvoorbeeld koudschuim. Een gelmatras heeft uitstekende ondersteunende eigenschappen voor jouw lichaam. Door de afdeklaag van gel is het bewegen en draaien gemakkelijker. Ook is dit matras perfect voor mensen die het snel warm hebben in bed en veel transpireren. 

Latex matrassen

Een latex matras is een populair product voor mensen die last hebben van allergieën. Latex is een natuurproduct dat van zichzelf anti-allergisch is. Daarnaast houdt dit type matras lang warmte vast en is geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Latex heeft een hoog slaapcomfort en biedt een goede drukverlaging voor mensen met gewrichtsklachten. Net zoals traagschuim, sluit het perfect aan op de contouren van jouw lichaam.

Bespaar niet op het matras

Een mens slaapt gemiddeld 7 tot 8 uur per dag, dit is één derde van de gehele dag. Je besteedt dus zeer veel van jouw tijd op het matras. Het is erg belangrijk voor jouw lichaam en gezondheid om een goede nachtrust te hebben. Een goed matras bevordert de slaapkwaliteit en reduceert lichamelijke klachten.