Voor- en nadelen traagschuim matras

Het is direct merkbaar wanneer een matras niet lekker ligt. Een matras is namelijk verantwoordelijk voor 80% van het slaapcomfort. Het is daarom belangrijk om extra aandacht te besteden aan het uitkiezen van het juiste matras. In dit artikel gaan wij bespreken wat een traagschuim matras te bieden heeft.

Wat is een traagschuim matras?

Een traagschuim matras bestaat uit premium-schuim met geweldige eigenschappen. Het schuim is oorspronkelijk ontwikkeld (door NASA) voor in de ruimte, het kent daardoor ook de naam NASA-schuim. Een eigenschap van traagschuim is dat het langzaam reageert, vandaar de naam traagschuim. 

Mensen omschrijven het liggen op traagschuim met het gevoel dat je zweeft. Het traagschuim reageert op lichaamswarmte. Door de warmte zal het matras zich vormen naar het lichaam. Traagschuim matrassen staan bekend als drukverlagende matrassen. Dit matras is erg geschikt voor mensen met medische klachten, bijvoorbeeld gewricht- of rugklachten. 

Voordelen van een traagschuim matras

Een traagschuim matras heeft belangrijke pluspunten, eerder genoemd, vooral als je medische klachten hebt. Maar het matras is niet enkel geschikt als je medische klachten hebt, het is in het algemeen één van de betere matras soorten op de markt. 

Goede drukverlagende kwaliteiten

Het matras is zacht genoeg om het lichaam te ontlasten en stevig genoeg om het lichaam optimaal te ondersteunen. Lichaamsplekken zoals je schouders en heupen zakken het matras is, waardoor je lichaam op de meest ergonomische manier ondersteunt wordt door het lichaam. Door de gelijke drukverdeling blijft je huid goed doorbloed en komen de zenuwen niet in de knel te zitten. Het lichaam vormt zich volledig naar je lichaam. Met als resultaat, een uitgerust lichaam na een nacht heerlijk slapen. 

Lichamelijke voordelen

Dit matras heeft als voordeel dat je lichaamsgewicht evenredig over het matras verdeelt wordt. Het traagschuim wordt zacht op plaatsen waar de meeste druk ontstaat. Hierdoor is er dus vrijwel geen sprake van drukpunten. Dit is ideaal voor mensen met lichamelijke klachten als pijn aan gewrichten of (lage) rugklachten. 

Isolatie

Door de dichte celstructuur van het schuim houdt het matras goed je lichaamswarmte vast. Dit is ideaal voor mensen die het snel koud hebben in bed. 

Populair bij sporters

Een traagschuim matras is zeer populair onder de sporters. Sommige sporters beschouwen dit matras ook als wondermiddel voor het herstellen van je lichaam. Door de drukverdeling en ondersteuning van het matras hebben de spieren alle ruimte en vrijheid om zich te herstellen.

Nadelen van een traagschuim matras

Zelfs de beste matrassoorten op de markt hebben nadelen. Ook het traagschuim matras kan persoonlijke nadelen met zich meebrengen. Lees hieronder de mogelijke nadelen.

Minder makkelijk draaien

Doordat je lichaam zich zeer goed gaat nestelen in het matras maakt dit het draaien iets lastiger. Het matras gaat zich vormen om de contouren van het lichaam waardoor je weliswaar licht in het matras zakt. Dit maakt het draaien wat moeilijker.

Minder goed ventilerend

Door de dichte celstructuur van het traagschuim is het matras minder goed ventilerend. Het is verstandig om de slaapkamer goed en lang te ventileren. 

Snel te warm aanvoelen

Wanneer je het snel warm hebt in bed en/of veel transpireert kan dit matras niet voor jou weggelegd zijn. Door de dichte celstructuur van het schuim houdt het matras goed en lang warmte vast. Ideaal voor mensen die het snel koud hebben in bed, iets minder fijn voor mensen die het snel warm hebben in bed. 

Traagschuim matras beoordeling

De voor- en nadelen nogmaals op een rijtje om te kijken of dit matras iets voor jou is.

Voordelen

  • Drukverlagende kwaliteiten  
  • Goede ondersteuning
  • Positieve werking bij rug- en nekklachten of vermoeide spieren.
  • Goede isolatie
  • Bijzonder goede slaapcomfort
  • Gewild onder sporters

Nadelen

  • Lastig(er) jezelf te bewegen
  • Minder goede ventilatie
  • Voelt snel warm aan

Conclusie

Wanneer jij een traagschuim matras aanschaft weet je zeker dat je goed zit. Het zijn kwalitatieve matrassen die je lichaam goed ondersteunen en comfort ten goede komen. Dankzij de goede isolatie houdt het matras warmte vast, ideaal als je het snel koud hebt in bed. Dit matras is de ultieme keuze wanneer je kampt met lichamelijke klachten.