Matras en hoofdkussen voor zijslaper, rugslaper en buikslaper.

In de nacht is het belangrijk om te herstellen van alle inspanningen overdag. Dit doe je natuurlijk in een heerlijk comfortabel bed met een hoogwaardige matras die jou de beste ondersteuning geeft. Maar onderschat zeker niet het belang van een goede slaaphouding. Een slaappositie kan je op langer termijn letterlijk maken of breken. In dit artikel vertellen wij welke slaappositie gunstig is en welke je beter kunt afleren. Wij bespreken drie slaaphoudingen: Zijslaper, rugslaper en een buikslaper. Ook ontvang je advies over welk matras en hoofdkussen het beste past bij jouw slaaphouding.

Wat is een goede slaaphouding

Om te bepalen wat een goede slaaphouding is, dien je eerst te weten waar een goede slaaphouding aan moet voldoen. Het is de bedoeling dat nek- en ruggenwervel zich in een natuurlijke houding bevindt met zo min mogelijk druk op de wervels. Het is de bedoeling dat je lichaam gelijkmatig ondersteunt wordt door het matras en hoofdkussen.

Een goede slaaphouding moet comfortabel aanvoelen, ook na een gehele nacht slapen. Je dient fris en flexibel het bed uit te komen.

Wat is een slechte slaaphouding

Weten wat een slechte slaaphouding inhoudt is net zo belangrijk als weten wat een goede slaaphouding is. Bij een slechte slaaphouding is je nek- en ruggenwervel in een onnatuurlijke positie. Dit kan zijn dat er een bepaalde draai in zit, doorgezakt is of dat de zwaartekracht aan de verkeerde kant van de wervel drukt. Hierdoor ontstaan nek- en rugklachten.

Een slechte slaaphouding kan ook het knarsen op de tanden stimuleren. De doorbloeding is niet optimaal waardoor je wakker kan worden met een tintelend en stijf gevoel in je lichaam. Een nacht doorbrengen in een slechte slaaphouding kan ervoor zorgen dat je acuut last kan krijgen van je lichaam, maar ook chronische langdurige klachten.

De populairste slaaphouding

Uit onderzoek blijkt dat de zijslaper de meest populaire slaaphouding is, ruim meer dan de helft van de mensen slaapt op hun zij. Ongeveer 20% van de mensen slaapt op hun rug en een kleine percentage van 5% slaapt op hun buik. 

Wat is de beste slaaphouding

Naar onze mening is er geen beste slaaphouding, iedere persoonlijke situatie kan vragen om bepaalde voorkeuren en behoeftes. Echter, op je rug slapen is het gunstigste en meest ergonomische voor je lichaam. Een goed alternatief is op je zij slapen. Op je buik slapen kan op langer termijn serieuze gevolgen hebben voor je fysieke gezondheid, dit raden wij af. 

Wat is de slechtste slaaphouding

Op je buik slapen (buikslaper) is verreweg de slechtste slaaphouding. Wij zijn dan ook zeer blij om te weten dat maar een klein percentage op hun buik slaapt. Slapen op je buik brengt je lichaam in een positie dat schadelijke gevolgen kan hebben voor je lichaam. Een nare bijkomstigheid, je slaapt ook minder goed als je op jouw buik slaapt. Hierdoor rusten je hersenen ook minder goed uit, wat naast fysieke- ook mentale gevolgen heeft. Ben jij een zogenoemde buikslaper, probeer dit dan af te leren.

Slaaphouding van de buikslaper

Wanneer jij op jouw buik slaapt komt er extra veel druk te staan op je wervelkolom. Het buigt de verkeerde kant op. Wanneer je wakker bent proberen je spieren dit nog te corrigeren door tegendruk te geven. Echter, als je slaapt raakt je lichaam in een staat van verlamming en geven je spieren deze tegendruk niet meer. Waardoor je wervelkolom de verkeerde kant op buigt. Hierdoor ontstaan vooral lage rugklachten / lumbago. Bij langdurig buikslapen kun je ernstige (chronische) rugklachten krijgen.

Daarnaast kunnen buikslapers last krijgen van nekklachten. Je nek moet tijdens het slapen op je buik ongeveer in een hoek van 90 graden buigen, wat geen goede langdurige houding is. Veel mensen doen om het comfortabeler te maken hun arm onder het kussen, wat nóg een slechtere houding is. Je bent ook eerder geneigd om te gaan knarsen met je tanden en je zenuwen raken bekneld, waardoor je een tintelend gevoel kunt krijgen in je lichaam. 

Zijn wij het er al over eens dat op je buik slapen niet verstandig is? Mocht je toch een fanatieke buikslaper zijn. Kies dan voor een hard, stevig matras die extra veel tegendruk geeft.

Slaaphouding van de zijslaper

Meer dan de helft slaapt op hun zij. Nu is dit niet de meest gunstige slaappositie, maar wel een goed alternatief. Als zijslaper komt de meeste druk op je heup en schouder te staan. Het is belangrijk om in de zijpositie je hoofd goed te ondersteunen, zodat je nek- en ruggenwervel in een rechte lijn zijn. 

Een leuk feitje is dat je het beste op jouw linkerzijde kunt liggen. Vanuit deze positie kan je hart makkelijker het bloed je lichaam doorpompen. Ook is dit beter voor de spijsvertering. Hiermee kun je maagkrampen voorkomen. 

Op je zij slapen is een goede en gezonde positie. Het risico bestaat wel dat je gedurende de nacht wat naar voren kantelt, waarbij je bovenste been verder van je lichaam af ligt. Hierdoor komt er op sommige plekken druk te staan op je rugwervel. Wat je kunt doen is een kussen plaatsen tussen je twee knieën (of een deel van je deken). Zo kantel je minder snel en blijft je rug in een gezonde positie. Je hebt ook zogeheten lichaam kussens die in de lengte van je lichaam ligt zodat je niet kantelt. 

Slaaphouding van de rugslaper

Slapen op je rug is verreweg de meest ergonomische houding voor je lichaam. Wanneer jij op jouw rug ligt wordt het gewicht van je lichaam gelijkmatig over het matras verdeeld. Er ontstaan weinig piekdrukken waardoor de doorbloeding goed kan blijven werken. Je nek- en ruggenwervel ligt, mits je een goed matras en hoofdkussen gebruikt, in een rechte lijn. 

De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook wanneer je schouderklachten hebt is het slapen op je rug het minst belastend. Enige nadeel is dat bij het slapen op je rug, de kans groter is dat je gaat snurken. 

Welk matras en kussen is geschikt voor mijn slaappositie.

Iedere slaappositie vereist andere eigenschappen van een matras en (hoofd)kussen. Dat is logisch, want je lichaam bevindt zich ook in een andere houding. Daarbij ontstaan verschillende drukpunten en de ligging van je nek- en ruggenwervel is anders. Welke slaappositie jij ook hebt, het doel blijft hetzelfde: een gezonde slaaphouding aannemen.

Hoe deden wij dat ook alweer? Het is de bedoeling dat nek- en ruggenwervel zich in een natuurlijke houding bevindt met zo min mogelijk druk op de wervels. Het is de bedoeling dat je lichaam gelijkmatig ondersteunt wordt door het matras en hoofdkussen.

Beste matras voor rugslapers

Bij een rugslaper wil je dat de onderrug voldoende ondersteuning krijgt. Zak je te diep of te weinig in het matras weg, dan kun je lage rug klachten krijgen. De hardheid van een matras is dus zeer belangrijk. 

Is je lichaamsgewicht boven de 80 kg, adviseren wij om een wat medium/hard matras te nemen. Ben je onder de 80 kg, kun je het beste denken aan een zacht/medium matras. Natuurlijk is persoonlijke voorkeur hierin ook belangrijk. 

Voor een rugslaper adviseren wij een pocketvering- of koudschuim matras. Daarbij adviseren wij een traagschuim topmatras om de ondersteuning en comfort te optimaliseren. Je lichaam ligt op de traagschuim laag/topmatras en zakt hier lichtelijk in weg waardoor je onderrug beter ondersteund wordt. Daaronder biedt een pocketvering- of koudschuim matras de juiste ondersteuning voor je gehele lichaam. 

Beste hoofdkussen voor rugslapers

Net zoals je een specifiek matras nodig hebt, heb je ook een hoofdkussen nodig met de juiste eigenschappen. Wanneer je een rugslaper bent wil je dat jouw hoofd in één lijn loopt met je ruggenwervel. Je hoofd moet niet hoger of lager dan de rest van jouw lichaam komen te liggen. Ook is het belangrijk dat de ruimte tussen je schouders en je nek opgevuld wordt.

Je merkt wanneer je een verkeerd kussen hebt als je hoofd te ver naar achteren kantelt óf je kin richting je borstkas wijst. 

Beste matras voor zijslaper

Als zijslaper heb je een matras nodig die wat meer ondersteuning geeft tegenover een rugslaper. Bij een rugslaper wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld over het matras. Bij een zijslaper is dit veel geconcentreerder. 

Bij een zijslaper komt de meeste druk te staan op de schouders en de heup. Het is belangrijk dat het matras dit goed kan opvangen en flinke tegendruk geeft. Zakt jouw lichaam te ver in het matras, is dit belastend voor je lichaam. Er kan teveel druk ontstaan op de zijkant van je buik en je onderrug. 

Wij adviseren voor een zijslaper om een pocketvering- of koudschuim matras te nemen. Bij een pocketvering matras kun je het beste letten of het matras zogeheten 7-zones heeft rond je heupen en schouder. Bij een koudschuim matras kan de HR waarde het beste 45/50 of hoger zijn. Hier geldt hoe zwaarder je bent, hoe hoger de HR waarde. 

Beste hoofdkussen voor zijslaper

Je hebt geluk als je een zijslaper bent. Aangezien het grootste deel van de bevolking normaliter op hun zij slaapt, is hier ook de meeste markt en aandacht voor. Er zijn dus een hoop hoofdkussens die geschikt zijn voor een zijslaper. Maar waar dien je nu op te letten.

Het beste hoofdkussen voor een zijslaper zorgt ervoor dat je hoofd in lijn is met de rest van je lichaam. Het hoofdkussen moet wat hoger zijn dan andere kussens en dient de ruimte tussen jouw schouder en hoofd volledig op te vullen. Op deze manier ontlast je meer jouw schouders, zodat je schouderklachten kunt voorkomen. 

Hoe hoog je kussen dient te zijn, ligt natuurlijk aan jouw lichaam. Een persoon met een gespierd lichaam en flinke schouders moet meer afstand overbruggen. Dan heb je dus een hoger hoofdkussen nodig. Heb je een smal figuur, dan mag het hoofdkussen wat lager zijn. Er bestaan ook handige hoofdkussens waar je lagen uit kunt halen of toevoegen. Zo bereik je de optimale hoogte.

Beste matras voor buikslaper

Op je buik slapen is iets dat je echt niet wilt doen. Doe je het toch, kun je het beste kiezen voor een zeer hard matras. Wanneer je matras te zacht is en jij op je buik slaapt, komt er nóg meer druk op je ruggenwervels op de verkeerde kant van je wervels. Hierdoor kun je serieuze nek- en rugklachten krijgen. Zelfs chronische klachten kunnen ontstaan. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, stop met het slapen op je buik.

Voor de buikslaper adviseren wij een pocketvering matras met minimaal 300 veren per m2. Ook dient de hardheid van het matras wat hoger te zijn. Hierdoor drukt het matras je ruggenwervel zoveel mogelijk in een ergonomische houding. 

Beste hoofdkussen voor buikslaper

Als je op jouw buik slaapt wil je jouw hoofdkussen zo plat mogelijk hebben. Je zou zelfs kunnen slapen zonder hoofdkussen. Gaat dat je een stap te ver, kies dan een zo plat mogelijk uit. 

Hoe hoger het hoofdkussen, hoe meer je nek de verkeerde kant op buigt (omhoog naar achteren). Dit is niet erg ergonomisch. Zoek daarom een plat kussen om je nek zo recht mogelijk in lijn te houden met je ruggenwervel.