Een matras is zeer belangrijk voor een comfortabele nachtrust en het verbeteren van je slaapkwaliteit. Het is daarom extra belangrijk om hierin goed te investeren. Je spendeert immers véél tijd in bed. Het kan lastig zijn om het juiste matras te kiezen, wij leggen je graag op de meest praktische manier uit wat de verschillen zijn. Zo kun jij, de beste keuze maken en een goede matras kopen.
Waar moet ik op letten bij het aankopen van een matras
Er zijn een paar belangrijke punten waarop jij jouw keuze kunt baseren. Een matras is iets persoonlijks, zo kan de één gebaat zijn bij een type matras en is dit totaal niks voor jou. Aan de hand van onderstaande punten heb je een richtlijn wat voor jou werkt.
Verschillende soorten matrassen
Als wij het globaal bekijken zijn er zes verschillende type matrassen, ieder matras soort heeft andere eigenschappen. Als je op zoek gaat naar een nieuw matras is het belangrijk om te bepalen welk soort matras jou aanspreekt en dan daar naar op zoek te gaan, in plaats van iedere matras af te gaan. Later in dit artikel vertellen wij jou meer over welke type matrassen er zijn.
Hier moet jij op letten bij het kopen van een matras
Heb jij het koud of warm in bed
Heb jij het koud of warm in bed. Dit is belangrijk om mee te nemen bij het maken van je keuze. Zo isoleert traagschuim bijvoorbeeld erg goed en houd veel warmte vast, ideaal als je het vaak koud hebt in bed. Heb je het vaak warm in bed, is koudschuim weer een betere optie, een koudschuim matras ventileert goed waardoor je het minder snel warm krijgt in bed.
Transpireer je veel in bed
Gemiddeld verliest een persoon ⅓ liter vocht tijdens een nacht slapen. Maar de één transpireert meer dan de ander. Het is belangrijk als je van jezelf weet dat je veel transpireert om een ventilerend matras te nemen in plaats van een isolerend matras.
Wat is je lichaamsgewicht
Personen met een hoger lichaamsgewicht hebben een steviger en harder matras nodig. Dit is belangrijk om het lichaam goed te blijven ondersteunen en voor het levensduur van een matras. Vaak wordt geadviseerd om vanaf 80 kilogram een matras te nemen met goede ondersteunende kwaliteiten. Soms zie je ook vanaf 100 kilogram voorbij komen.
Wat is je postuur
De standaardbreedte van een matras is 90 centimeter breed. Heb jij een breed postuur, kun je er baat bij hebben om te gaan voor een matras van 100 centimeter breed. Dit komt ten goede van het slaapcomfort en de lichaamsondersteuning.
Last van allergieën
Wanneer je last hebt van allergieën zoals huisstofmijt is het belangrijk om te letten op hoe hygiënisch het matras is. Kies het liefst voor anti-allergeen materiaal en een matras dat goed ventileert.
Medische klachten
Heb je fysieke klachten aan het lichaam, is het belangrijk om te verdiepen in matrassen die het meest geschikt zijn bij je medische klacht. Let goed op de lichaamsondersteuning van het matras. Mensen met lichamelijke pijnklachten en sporters kiezen vaak voor een traagschuim matras. Lichaamsklachten kunnen zijn: rug- en nekpijn, schouderpijn en vermoeide spieren.
Goedkoop is duurkoop
Wij zijn het absoluut niet eens dat het duurste matras ook het beste matras is. Maar ga niet voor de goedkoopste varianten op de markt, goedkoop is in deze duurkoop. De levensduur, slaapcomfort, lichamelijke ondersteuning en slaaphygiëne is vaak veel minder. Dit zorgt ervoor dat je tijdens een nacht slapen niet goed uitrust, hier heb je overdag last van. Op lange termijn (weken/maanden) kun je zelfs fysieke- en mentale klachten krijgen.
Bijzonderheden aanschaf matras
Buitenom je persoonlijke voorkeuren, heb je ook andere zaken waar je rekening mee kunt houden.
Partner
Het is ook belangrijk om je (eventuele) partner mee te laten denken in het kiezen van een matras. Wanneer jullie beide andere voorkeuren hebben en/of lichaamsbouw, adviseren wij om twee eenpersoonsmatrassen te nemen. Zo kunnen jullie beide optimaal genieten van ultiem slaapcomfort en ondersteuning aan het lichaam. Wees niet bang voor een spleet in het midden van de twee matrassen, hier zijn tegenwoordig perfecte (betaalbare) oplossingen voor.
(Elektrische) verstelbaar bed/boxspring
Wanneer je beschikt over een (elektrische) verstelbaar bed/boxspring is het belangrijk om te controleren of het matras hier geschikt voor is. Let ook op bij het aanschaffen van accessoires op de compatibiliteit.
Heb je een lattenbodem
Wanneer je huidig beschikt over een lattenbodem is een matras gebaseerd op veren niet aan te raden. De gleuven tussen de latten bij een lattenbodem zorgt ervoor dat niet alle veren tegendruk kan geven. Hierdoor zal je lichaam dus niet de ondersteuning krijgen die het nodig heeft.
Samenvatting
Het zijn een hoop zaken waar je op moet letten bij het kopen van een matras. Door bovenstaande punten kort voor jezelf te beantwoorden kom je al een heel eind. Wanneer je jouw persoonlijke voorkeuren duidelijk hebt, zal al snel een bepaald type matras soort je aanspreken. Hieronder lees je welke matrassoorten er zijn en wat de eigenschappen hiervan zijn.
Welke matras soorten zijn er
Pocketvering matrassen
Pocketvering matrassen staan bekend om hun vochtregulerende en ventilerende eigenschappen door de open structuur van de matras. Dit matras is dus ideaal wanneer je het warm hebt en/of snel transpireert in bed. Het pocketvering matras bestaat uit veren die individueel verpakt zitten en los van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat het lichaam comfortabel en goed ondersteunt wordt. Een pocketveer matras heeft een zachte afdeklaag waardoor de veren niet voelbaar zijn. Het matras is één van de populairste keuzes in Nederland en België.
Polyether matrassen
Polyether matrassen zijn zeer betaalbaar. Het schuim van een polyether matras heeft een gesloten celstructuur, waardoor de warmte wordt vastgehouden. Dit matras is dus ideaal wanneer je het koud hebt in bed. Dit schuimsoort is synthetisch en dus anti-allergisch materiaal. Dit matras biedt echter niet de optimale ondersteuning en heeft een korte levensduur. Voornamelijk wordt dit type matras alleen gebruikt voor jonge kinderen.
Koudschuim matrassen
Koudschuim matras beschikt over een open celstructuur, hierdoor ventileert dit type matras goed en vocht wordt uitstekend afgevoerd. Ideaal wanneer je het warm hebt in bed en/of veel transpireert. Koudschuim is tussen de schuimsoorten één van de populairste keuzes in Nederland en België. Dit premium-schuim biedt een uitstekende lichamelijke ondersteuning en slaapcomfort. Het is een duurzaam product, dit matras biedt blijvende veerkracht en je hebt minder kans op kuilvorming. Het matras is ook geschikt wanneer je een hoger lichaamsgewicht hebt.
Traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen kenmerken zich door de optimale drukverlaging en een goede warmte-isolatie. Een traagschuim matras is dus uiterst geschikt als je het koud hebt in bed. Het matras is hoogstwaarschijnlijk de beste keus wanneer je kampt met lichamelijke pijnklachten of een actieve sporter bent.
Een traagschuim matras vormt zich volledig naar de contouren van je lichaam en biedt een gelijkmatige lichaamsondersteuning. Nog een belangrijk punt van dit type matras is dat het je bloedvaten, zenuwbanen, spieren en gewrichten ontlast. Mensen omschrijven het liggen op een traagschuim matras ook wel eens met het gevoel alsof je op een wolk ligt en/of zweeft.
Gel matrassen
Een gelmatras is een matras met een afdeklaag van schuimgel. Vaak heeft het matras een kern van pocketveren. Met een gelmatras profiteert je dus van de voordelen van een pocketvering matras met nog bijkomende voordelen. Zo kun je door de schuimgel makkelijker draaien in bed en heb je een hoger slaapcomfort. Het gel vormt zich naar de contouren van je lichaam, net zoals dit bij sommige schuimmatrassen het geval is. Dit matras is geschikt voor personen die het warm hebben en/of veel transpireren in bed.
Latex matrassen
Latex matrassen kenmerken zich door een kern van rubber. Dit is soepel en elastisch en biedt daardoor een optimale ondersteuning. Een latex matras isoleert het lichaamswarmte, ideaal als je het koud hebt in bed. Dit matras is een natuurproduct dat van zichzelf anti-allergisch is. Het heeft een blijvende veerkracht en sluit naadloos aan op je lichaam. Je kunt baat hebben bij dit matras wanneer je kampt met gewrichtsklachten.